GeoDanmark-data på Datafordeleren

Publiceret 12-03-2018

GeoDanmark udstiller 57 temaer via to WFS-tjenester på Datafordeleren

GeoDanmark-data er tilgængelig på Datafordeleren i version 5.1 fra den 12. marts 2018. GeoDanmark udstiller 57 temaer via to WFS-tjenester, som aktuelle data og som historiske data.

De vigtigste temaer er bygninger, veje, vandløb og søer, som kommunerne løbende ajourfører. De 57 temaer er inddelt i 8 kategorier: bygninger, bebyggelse, trafik, teknik, natur, hydro, administrativ, topografi og diverse. Som noget nyt vil det på Datafordeleren være muligt at abonnere på hændelser for flere af temaerne fra GeoDanmark-data.

GeoDanmark-data er tilgængelige i version 5.1 på Datafordeleren, fordi data bliver anvendt i andre tjenester i Grunddataprogrammet. Bemærk at data pt. ikke indeholder Z-koordinater. De vil blive tilføjet på et senere tidspunkt. Bemærk også, at WFS-tjenesten med Historik ikke virker i ArcMap samt i QGIS uden plugin.

Data fra GeoDanmark indgår i Grunddataprogrammet og bliver blandt andet brugt i forbindelse med Danmarks nye adresseregister DAR, som bliver lanceret på Datafordeleren til maj.

GeoDanmark arbejder samtidig på at udvikle et nyt system til at opbevare og håndtere data. I forbindelse med at systemet bliver lanceret til maj 2018, bliver den bagvedliggende datamodel ændret i forhold til GeoDanmark specifikation 6.0. Fra maj 2018 vil GeoDanmark data også blive udstillet på Datafordeleren i version 6.0. 

GeoDanmark anbefaler, at brugerne venter med skifte forretningsløsninger fra Kortforsyningen til Datafordeleren indtil maj 2018, hvor data i version 6.0 er tilgængelige på Datafordeleren.