Adventsserie om samarbejde: Den politiske begyndelse (1. afsnit)

Publiceret 28-11-2016

I det 1. afsnit af adventsserien om samarbejdet i og omkring Datafordeleren dykker vi ned i, hvordan Datafordeleren blev til som en del af Grunddataprogrammet

Frigivelsen af data og distribution af data via en fællesoffentlig Datafordeler er resultatet af et forudgående stykke arbejde, som har dybe rødder i den offentlige forvaltning. Digital forvaltning har eksisteret i varierende udstrækninger siden 1970’erne og fremefter, som led i den generelle digitalisering af Danmark. Et eksempel på dette er Bygnings- og Boligregisteret (BBR), som blev oprettet i 1977 – dengang indsamlet ved hjælp af spørgeskemaer hos samtlige ejere af fast ejendom i Danmark. 

Gode grunddata til alle

Siden accelererede digitaliseringen og forskellige udvalg, taskforces m.v. har beskæftiget sig med opgaven. I 2012 blev Grunddataprogrammet til med Regeringen og KL som bagmænd under titlen ”Gode grunddata til alle – en kilde til vækst og effektivisering”. Senere kom Danske Regioner med i samarbejdet. Grunddataprogrammet definerede for første gang, hvordan grunddata, genbrug af data og sammenhængen mellem data i den offentlige digitale forvaltning i Danmark skulle se ud. 

Publikation Gode Grunddata Til Alle

De grundlæggende oplysninger, som det offentlige registrerer om borgere, virksomheder, adresser, fast ejendom m.m. blev defineret som grunddata. Hovedtanken var, at grunddata kunne understøtte effektivisering af den offentlige sektor og åbne mulighed for innovation og vækst i den private sektor. Desuden var ambitionen, at grunddata skulle distribueres via en fællesoffentlig distributionsplatform, som kan levere pålidelige data nemt og stabilt.

Ønsker du at komme et spadestik dybere i de oprindelige tanker bag etableringen af Grunddataprogrammet? Så kan du læse mere i Digitaliseringsstyrelsens pjece fra 2012.

Der bliver udgivet et nyt afsnit i Datafordelerens adventskalender hver mandag efter søndag i advent. Næste mandag handler det om Datafordelerens organisering og de tolv autoritative registre, der udgør Datafordelerens datagrundlag.